perjantai 12. heinäkuuta 2013

Kööpenhamina


VAROITUS! MARATONPOSTAUS!
Nyt siis luvassa tarinointia Kööpenhaminasta. vietettiin siellä kaksi päivää. menomatkasta vielä sen verran, että laivalta lähdettyä ajeltiin Jönköpingiin, jossa yövyimme. Hotelli oli Jönköping Quality Hotel, ja täytyy sanoa, että olin kyllä positiivisesti yllättynyt. Valitsin hotellin aikanaan lähinnä kohtuullisen hinnan (2 aikuista, 1 lapsi, alle 70€/yö) vuoksi, ja hotelli osoittautuikin mainioksi pysähdyspaikaksi. Huone oli tilava ja siisti, hotelli rauhallinen, aamiainen erinomainen ja henkilökunta ystävällistä. Lisäksi hotellin pihassa oli suuri, ILMAINEN parkkipaikka, vieressä huoltoasema ja kauppa. Sijaintihan tuolla oli aika lailla Tukholman ja Kööpenhaminan puolivälissä.

Jönköpingistä lähdimme aamiaisen jälkeen ajelemaan kohti Kööpenhaminaa. Tiesin Juutinrauman sillalla olevan tietullit, mutta niiden hinta tuli täytenä yllätyksenä. Tietulli maksoi lähes 50€!!! Tuo summa siis siitä lystistä, että saimme ajaa sillan yli. Näköalat olivat mahtavat, mutta ikävä kyllä sillalla ei ole mitään levähdyspaikkoja, jonne olisi voinut pysähtyä niitä ihastelemaan.

Auton ikkunasta näpsäisty kuva Juutinrauman sillasta.

Kööpenhaminassa yövyimme Copenhagen Go Hotellissa, joka sitten taas ei ollut aivan mahtava. Huone oli pieni ja huonosti siivottu. Vessaan täytyi mennä lähes peruuttamalla, ja suihku oli kytketty lavuaarin hanaan eli koko pieni wc kastui suihkussa käydessä, eikä paine riittänyt suihkuun eli vettä tuli vain liruttamalla. Lisäksi huone oli jotenkin kummallisen kostea, aamuisin vaatteet tuntuivat päälle pukiessa märiltä, eikä edellisenä päivänä kastuneet sukat kuivuneet millään. Aamiainen maksoi extraa (n. 8€/aikuinen), ja oli hintaansa nähden mielestäni suppea (vain leipää, jogurttia, muroja ja leivänpäällisiä). Hintaa tälle lystille tuli meidän poppoolta 170€/2 yötä. Sijainti hotellilla oli kuitenkin kohtuullinen, lähin juna-asema olisi ollut ilmeisesti vain 100m päässä (me emme sitä löytäneet, mutta emme kyllä tosin etsineetkään). Taksi hotellilta Kööpenhaminan keskustaan maksoi 150 DDK eli n. 20€. Tarkoituksemme oli alunperin liikkua omalla autolla, mutta todettuamme Kööpenhaminan keskustan liikenteen olevan aivan HULLUA, päädyimme käyttämään taksia.


Ensimmäisen päivän käytimme kävellen keskustassa ja katsellen nähtävyyksiä, erilaisia patsaita ja komeita kirkkoja, joita Kööpenhaminassa on useita. Illalla piipahdimme vielä Tivolissa. Missään laitteissa emme käyneet, mutta Tivoli on mukava paikka ihan käveleskelyynkin. Alla kuvapläjäys ensimmäisestä päivästä. P.S. H.C.Andersenin patsaan kuva on alussa, koska se ei itsepintaisesti suostu menemään mihinkään muualle.
Tivolista

Nyhavn
The Gefion Fountain, valtava suihkulähde
Enkeli-patsas
Pieni merenneito, ehkä Kööpenhaminan kuuluisin patsas
Yksi useista, kauniista kirkoista
Toisen Kööpenhaminan päivän vietimme katsellen dinosauruksia Experimentariumissa (tanskalaisten Heureka), ihmetellen vasarahaita Den blå planetissa (Pohjois-Euroopan suurin akvaario) ja silittäen kirahvia Zoologiska Havetissa (Kööpenhaminan eläintarha). Experimentarium oli mukava paikka, jossa riitti nähtävää ja kokeiltavaa niin pikku-Tyypille, kuin äidille ja Mummullekin. Olimme paikalla heti kohta avaamisen jälkeen, mikä osoittautui vallan hyväksi, kun huomasimme puolen päivän jälkeen paikan pikku hiljaa täyttyvän (olimme tuolloin itse jo lähdössä pois päin). Ihmispaljoudessa ei luultavasti olisi päässyt niin paljon kokeilemaan eri vempaimia.

Tyrannosaurus Rex Experimentariumissa
Aikainen lintu olisi ilmeisesti napannut madon myös akvaariossa, koska meidän ehtiessä sinne, oli paikalla jo aivan MIELETTÖMÄN PALJON ihmisiä. Jonotimme yli puoli tuntia ennen kuin pääsimme edes sisälle. Lipun ennakkoon ostaneet olisivat päässeet ns. Fast Track-kaistaa jonon ohi, mutta koska meillä oli Kööpenhamina-kortit (niistä lisää myöhemmin), niin jouduimme kiltisti seisomaan jonossa. En voinut kuin ihmetellä viisivuotiaani kärsivällisyyttä. Kuten jo jonosta saattoi päätellä, oli akvaariossa sisälläkin ihmisiä kuin muurahaisia. Ihmispaljoudesta johtuen akvaarioiden lähelle pääseminen (ja kalojen näkeminen) oli haasteellista. Haitankissa (käytävä, joka kulkee ikään kuin kala-altaan alla, mielestäni Linnanmäen Sealifessa on samanlainen) oli jopa ahdistavaa, koska ihmisiä oli niin paljon. Paikka olisi ollut todella hieno, jos ihmisiä olisi ollut puolet vähemmän. Toisaalta ehkä oma vika, olimmehan liikkeellä parhaimpaan lomasesonkiaikaan.


Loppupäivän vietimmekin sitten Kööpenhaminan eläintarhassa, joka oli todella mukava paikka. Vaikka ihmisiä oli ehkä paljon, paikka oli niin iso, ettei sitä edes huomannut. Eläimiä pääsi todella lähelle, ja kuten aikaisemmin mainitsin, kirahveja sai jopa silittää. Ainoana miinuspuolena oli, ettei kaikkiin paikkoihin (esim. sademetsätaloon) saanut mennä rattaiden kanssa, joten toisen aikuisen oli jäätävä vahtimaan niitä. Onneksi pikku-Tyyppi halusi käydä katsomassa tropiikin kahteen kertaan, niin me molemmat Mummun kanssa pääsimme vuorollamme. :) Toisaalta, rattaat olisi ehkä uskaltanut jättää myös itsekseen odottamaan ulkopuolelle, tai vaihtoehtoisesti eläintarha tarjosi kärryjä, ettei omia rattaita olisi edes tarvittu. Meillä siis tosiaan oli ne Kööpenhamina-kortit, joista äsken mainitsinkin. Kyseessä on kortti, jonka voi ostaa 1-4 vuorokaudeksi, ja jolla pääsee ilmaiseksi useaan kohteeseen (muun muassa kaikkiin joissa me kävimme) sekä saa erilaisia alennuksia, myös julkinen liikenne on kortilla ilmaista. Jokaisen aikuisen korttiin saa ilmaiseksi 2 alle 10-vuotiasta lasta. Meillä oli 2 vrk:n kortit ja säästimme pääsylippujen hinnoissa lähes 70€, vaikka emme käyneet kuin neljässä (Tivoli, akvaario, eläintarha, Experimentarium) paikassa.


Onnittelut, olet päässyt maratonpostauksen loppuun! Kiitos ja anteeksi. Huomenna (ehkä) kirjoittelen sitten Legolandista. 

Edit. Se jäi vielä sanomatta, että nuo toisen Kööpenhaminapäivän kohteet sijaitsivat sen verran etäällä ydinkeskustasta, että tällainen maalainenkin uskalsi ihan omalla autolla niihin autoilla. Ilman navigaattoria tosin emme olisi ehkä löytäneet mihinkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti